Spreekuur op afspraak
Om een afspraak te maken, kunt u op de volgende tijden bellen:
Tussen 08.30 en 10.30 uur
Tussen 13.30 en 16.00 uur
Bij het maken van een afspraak zal de assistente vragen naar de reden van uw contact. Zij is daartoe opgeleid en doet dat om zo goed mogelijk een inschatting te maken van de aard en spoedeisendheid van uw klachten. Zij kan u dan op het juiste moment inplannen, zodat het spreekuur niet teveel uitloopt. Ook kan het zijn dat zij uw vraag al telefonisch kan beantwoorden of dat u met uw probleem beter bij de praktijkondersteuner of doktersassistente een afspraak kunt maken. Zie verder de uitleg over triage hieronder.
Meerdere klachten?
Per consult heeft de arts 15 minuten (inclusief het invoeren in het dossier), die tijd is bedoeld voor één klacht.
Heeft u meerdere klachten/vragen of denkt u dat u meer tijd nodig heeft? Geef dit aan bij het maken van de afspraak, we kunnen dan meer tijd voor u reserveren.
E-consult 24/7
Het is ook mogelijk om via een e-consult uw vraag te stellen. Dit kan via Mijngezondheid.net waar u via een beveiligd portaal met ons kunt communiceren en ook foto’s kunt uploaden. Uw antwoord krijgt u ook terug via dit portaal, dit kan maximaal 3 dagen duren. Als dit niet zo lang kan wachten, dan adviseren wij u om telefonisch contact met ons op te nemen.
Wij verzoeken u geen vragen per mail aan ons te stellen, aangezien dit niet AVG-proof is.
Beeldbellen
U kunt ook beeldbellen met ons. In overleg met u kijken wij of dit nodig is.
Triage
Wanneer u naar de praktijk belt voor het maken van een afspraak, krijgt u een van onze doktersassistentes aan de lijn. Zij zal u vragen stellen als “Wat is uw vraag aan de huisarts?” of “Wat is de reden voor uw bezoek aan de huisarts?”. Dit heet triage.
Triage komt van het Franse woord “sorteren”. Het doel hiervan is:
1. Het vaststellen van de best passende hulp voor u. Denk hierbij aan een afspraak op het spreekuur van de huisarts, de praktijkondersteuner of de assistente, een terugbelafspraak, een advies of een medicijn. Het is niet altijd zo dat een afspraak op het spreekuur van uw huisarts nodig is om uw vraag te beantwoorden.
2. Het beoordelen van de urgentie van uw klacht of vraag, om vervolgens zorg te dragen voor de juiste planning van het spreekuur. Bij medisch dringende klachten krijgt u op een zo kort mogelijke termijn een afspraak. Bij klachten die kunnen wachten zal de doktersassistente met u zoeken naar het meest geschikte moment daarvoor.
Alle door de assistente gegeven adviezen worden geregistreerd en dagelijks gecontroleerd door de huisarts.
En net als de huisarts heeft ook de doktersassistente een geheimhoudingsplicht!